1243

West Vancouver British Columbia 3000 sf

Sited on a narrow infill lot in West Vancouver’s Ambleside neighborhood, this home integrates living and working under one roof. The owners downsized from a large suburban house, but wanted to maintain the space and utility of their previous home on a smaller and more urban property.

Southern views from the lot are majestic, but only from the highest levelotherwise one looks at the blank walls of the adjacent buildings. Early on in the design process the floor plan was reversed with the great room on the highest level and bedrooms on the mid level, with office and utility spaces in the basement. Doing so permitted the maximum dramatic open space to have the advantage of southern sunlight and views across the ocean. A 300 sf deck off the south side of the great room is accessed through a single large panel sliding glass door, which, when opened, extends the upper living area to incorporate the outdoors.

The interior finishes are spare and limited to soft white painted gypsum, structurally glazed guard rails and wide plank white oak floors. Walls were left bare for the owners’ extensive collection of contemporary and west coast native art. Outside, the home is finished with architectural cast in place concrete and vertically oriented, black-stained cedar siding. The cedar is of a lower grade, containing knots that are disguised by the black stain. When viewed against the sun, these shine and reflect light creating a sparkling effect in the wood.