2001

Nanoose Bay, Nanaimo, British Columbia 2000 sf

The brief for the project provided for a vacation home for a professional couple and their children, who live in Montreal and abroad but desired to spend summers together on BC’s rugged West Coast. The site is a long gently sloping meadow, forest uphill and sandstone beach downhill facing west. Their brief was simple- a place where technology and media was put away at the front gate, and one lived outdoors, together and undistracted by the outside world.

The house’s plan is composed on a single level, with master quarters separated from the bedrooms by a central great room. The great room serves as passage between both the bedroom areas but also between the ocean and the meadowa meeting place socially and a confluence of garden and water. Accordingly, it is made visually transparent through the use of stacking sliding windows which completely open the inside space to the outside. A separate pod bedroom affords guests accommodation in the meadow.

Exterior materials include greyed cedar siding and a galvanized corrugated metal roof, with a central gutter collecting rainwater for garden use. Slated for completion in 2015