Burgers Residence

West Vancouver British Columbia

The architect’s own home, this renovation began with a spacious corner lot and a 1930’s era West Vancouver cottage. Originally part of a larger apple orchard, the home had a simple and well-preserved structure and foundation that merited renovating. A 20’ addition to the east serves as a double height living and dining room and below, a garage.

The yard required a dramatic transformation and by adding a retaining wall running along the north side of the house, and backfilling many truckloads of fill, the yard was brought level with the existing main floor of the home. In doing so, the home gained a connection to nature previously missing. Large curtain wall windows provide a visually seamless connection to the yard that is now a private garden oasis.

Inside, bleached wide plank oak floors, silver millwork and white walls play with the soft northern light. Denim pine planks form the main staircase, made from ponderosa pine trees afflicted by the mountain pine beetle.